Jak vrátit, reklamovat nebo vyměnit nevhodný vánoční dárek?

Občas se pod vánočním stromečkem sejdou dva stejné dárky, nebo s nějakým dárkem nejste úplně spokojeni, a některé taky nemusejí dokonce vůbec fungovat. Všechny tyto situace mají ale řešení. Většinou lze zboží vrátit, případně vyměnit anebo reklamovat. Jaké máte jako spotřebitel práva a co dělat, když nastalou situaci žádný zákon neřeší?

Práva spotřebitele

Spotřebitelé jsou v dnešní době velmi kvalitně chránění spotřebitelským zákonem, který na podobné situace pamatuje. Dárky, které nejsou podle vašich představ, tak můžete podle způsobu nákupu buď vrátit, a to do čtrnácti dnů od nákupu a bez udání důvodu (eshopy), nebo je v případě nefunkčnosti reklamovat (při nákupu v kamenné prodejně).

Vrácení bez udání důvodu

Zboží nakoupené v eshopech máte možnost vrátit do 14ti dnů a to nezávisle na způsobu platby nebo doručení. V případně nákupu na webu / eshopu kamenných obchodů a výběru doručení nějakou dopravní službou (tj. bez možnosti vyzkoušení zboží předem) platí toto pravidlo také. Pokud jste si ale byli zboží osobně vyzvednout na prodejně, tak o tuto možnost přicházíte.

POZOR: Lhůta 14 dnů začíná běžet už následující den po převzetí zboží. V poslední den lhůty musíte obchodníkovi doručit oznámení o ukončení kupní smlouvy. Pokud tento den připadne na víkend nebo na svátek, tak se jako její poslední den bere nejbližší pracovní den. Zboží v nepoškozeném stavu a nejraději v originálním balení byste měli odeslat také v této lhůtě. (Pokud již originální obal nemáte, lze zboží vrátit i v jiném obalu, ale obchodník pak má nárok na úhradu nákladů na vrácení zboží do původního stavu.)

Co dělat když už je po lhůtě?

U vánočních dárků je trochu problém s jejich vracením eshopů v případě, že je vaši blízcí nakoupili už delší dobu před vánoci. Většinou si chcete jako dárce být jisti, že máte všechny dárky včas a nenecháváte jejich nákup na poslední chvíli. Hodně zejména těch větších eshopů ale tyto situace předvídá a ve snaze o dobré PR umožňuje výměnu nebo vrácení dárků i po mnohem delší dobu. Pár příkladů z letošního roku, kde můžete vyměnit zboží déle:

  • KnihyDobrovsky.cz nabízí výměnu zboží až do konce ledna 2021. Kompletní podmínky vrácení zboží si můžete přečíst ve vyčerpávajícím článku na jejich webu.
  • Stejně tak ve Fitness4u.cz máte na vrácení zboží také čas do konce ledna.
  • Trenyrkarna.cz jde ještě dál, místo 14 dní nabízí na vrácení dokonce 120 dní!

Problém může nastat u dárků ze zahraničí. Pokud se nejedná zrovna o eshop, který se specializuje na český trh, tak na něm budou platit pravidla státu, ve kterém sídlí a ne ta naše česká. A zcela upřímně, dožadovat se svých práv v Číně je u velké většiny jejich eshopů předem odsouzeno k nezdaru a jisti si nemůžete být ani v případě Aliexpressu a jiných nákupních galerií.

Na co se právo na vrácení nevztahuje?

Ne všechno zboží se dá vrátit a logicky mezi to nevratné patří následující kategorie:

  • zboží podléhající zkáze (typicky potraviny, květiny)
  • rozbalené zboží určené k osobní hygieně (např. drogistické zboží jako jsou zubní kartáčky aj.)
  • rozbalená média – typicky sofwarové programy, hry ad.

Co s dárky z kamenné prodejny?

V případě dárků zakoupených v kamenných obchodech je situace o poznání horší. Žádnou lhůtu pro vrácení zboží ze zákona nemáte a zakoupené věci můžete pouze reklamovat v případě, že nejsou funkční.

To ale neznamená, že nemůžete zkusit do prodejny zajít a na místě se domluvit s personálem, zda by bylo možno zboží např. vyměnit za jiné. V rámci dobrých vztahů se zákazníky i kamenné prodejny umožňují u některých typů produktů jejich výměnu za jiné. U obchodníků nejčastěji pochodíte s nevhodnými velikostmi oblečení nebo bot a výměna za jinou velikost bude nejpravděpodobněji bez doplatku. K výměně budete určitě potřebovat doklad o zaplacení.

A jak se nevhodným dárkům vyhnout?

Nejlepší je žádné nevhodné dárky nedostat a tomu se dá předejít tak, že si vytvoříte seznam přání ještě před Vánoci / narozeninami / svátkem apod.

Aplikací na tvorbu seznamu přání najdete hodně jak na internetu, tak i na Google play a App store. Stačí jen vytvořit a pozvat do něj své blízké 😉

Komentáře nejsou povoleny.